Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Anne adayının beslenmesine yönelik yapılan araştırmalara göre, kuruyemişlerin bebeğin sağlıklı beyin gelişimi ve kemik gelişimine ciddi düzeyde katlı sağladığı görülmektedir. Hamilelikte kabak çekirdeği tüketmek oldukça faydalı görülmektedir.

Kabak Çekirdeğinin Hamilelere Faydaları

Kuruyemişlerin her biri bebek ve anne adayı için büyük önem taşımaktadır. Ancak kabak çekirdeği; protein, mineral ve yağlardan zengin olduğu için sadece bebeğin sağlıklı gelişim sürecine etki etmekle kalmaz aynı zaman da hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantılarının hafiflemesi hatta tamamen ortadan kalkması yönünde iyi bir destekçidir.  Kabak çekirdeği, kabağın tohumudur, bu sebeple bol miktar da vitamin barındırmaktadır. İçerisinde bulunan magnezyum, fosfor, çinko, B2 vitamini, antioksidanlar, K vitamini, demir, omega 3 ve omega 6 sayesinde anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı halsizlik, yorgunluk gibi sorunları ortadan kaldırma ve anne adayına güç sağlama özelliği vardır. 

Hamilelik boyunca anne adayının kalp ve karaciğer sağlığına katkıda bulunur. Kabak çekirdeği içerisindeki lifler nedeniyle kolesterolü azaltarak annenin kalp krizini riskini önemli ölçü de azaltmaktadır. Aynı zaman da içerisindeki lif yoğunluğu sebebi ile anne adayının bağırsak sağlığını da korumaktadır.

Kabak çekirdeği gebelikte erken doğum tehlikesi yaşayanlar için büyük önem taşımaktadır. İçerisinde bol miktar da çinko barındırır ve çinko anne adayının düşün yapmasını ya da erken doğum riskini önemli ölçü de azaltmaktadır.

Kabak çekirdeğinde bulunan magnezyum sayesinde bebeğin kemik gelişimine ve anne adayının hamilelik sürecinde ve sonrasında yaşanabilecek kemik erimesi riskine karşı kemiklerini korumaya ve güçlendirmeye destek sağlamaktadır.

Kabak çekirdeği, içerisinde barındırdığı E vitamini sayesinde anne adayının bağışıklık sistemini korumaya ve güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Uykusuzluk problemi çeken anne adayları için mucize niteliğindedir. Vücudun uyku hormonlarının oluşmasını için salgılaması gereken triptofanı içerir bu sebeple sağlıklı bir uyku düzenine yardımcı olur.

Kabak Çekirdeğinin Hamilelere Zararları

•             Hamilelikte aşırı miktarda kabak çekirdeği tüketimi fazla kilo alımına neden olmaktadır.

•             Günde bir iki avuçtan fazla kabak çekirdeği tüketimi ishal gibi bağırsak problemlerine neden olmaktadır.

•             Ciltte akne ve sivilce gibi iltihaplı cilt problemlerine sebep olmaktadır.

•             İçerdiği yağ asitlerinden kaynaklı mide rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

Hamileler Kabak Çekirdeğini Nasıl Tüketmeli

Kabak çekirdeği tuzlu ya da tuzsuz isteğe bağlı olarak tüketilebilir. Besin değerlerini olabildiğince korumak adına daha çok çiğ olarak tüketimi tavsiye edilmektedir. Çiğ olarak salatalara ya da evde hazırlanan içeceklerin içerisine konularak tüketilebilir. Fırınlayarak tüketilebilir. Uzun süre sıcak ortamda beklemesi bir miktar besin değerinin kaybolmasına neden olmaktadır bu sebeple serin ve nemsiz yerlerde saklamak önemlidir. İçerdiği yağ asitlerinden dolayı hamilelik sürecinde anne adayının fazla tüketimi kilo alımına neden olacağından günde bir avuç yenmesi yeterlidir. Kabak çekirdeğini, salata, çırpılmış yumurta ve yoğurt üzerine serpebilir veya sıcak veya soğuk tahıllarla karıştırabilirsiniz. Tereyağı sürdüğünüz tostunuza birkaç tane atabilir veya  kurabiye ve keklerin içine koyabilirsiniz.

Bir mutfak robotunda bir fincan kabak çekirdeği, limon suyu ve sarımsağı öğütüp, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bir macun yapabilirsiniz.

Kabak ve kabak çekirdeğine alerjiniz varsa, hamilelik sırasında yemekten kaçınmanız en iyisidir. Bazen kabak ve kabak çekirdeği hamile kadınlarda nefes darlığı, hırıltılı solunum, kusma veya karın kramplarına yol açabilen alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Kabak çekirdeğini beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışın.

Etiketler: Hamilelik, annenin hem kendi sağlığına hem de bebeğinin sağlığına en çok özen gösterdiği dönemlerden biridir. Bu dönem de annenin beslenme şekli bebeğinin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir.
Mayıs 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR