Kabak Çekirdeği Kalorisi ve Besin Değeri Nedir?

Kabak Çekirdeği Kalorisi ve Besin Değeri Nedir?

Kabak çekirdeği içerisinde bulundurduğu çinko sayesinde kalbe fayda sağlar ve bol miktarda magnezyum bulundurduğu için de kemiklere iyi geldiği söylenebilir. İçeriğinde bulunan vitamin, yağlar ve mineraller sayesinde, kontrollü bir şekilde atıştırmalık olarak bu yemişi diyetinize dahil ettiğinizde, hem açlık duygunuz bastırılmış olur hem de günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minaralleri almış olursunuz. Yetişkin bireyler için günlük 1 çinko ve 40 mg magnezyum almaları önerilmektedir, bir çorba kaşığı kabak çekirdeğinin bu ihtiyacın yüzde 20’sini karşıladığı bilinmektedir.

Besin Değerleri

100 gram kabak çekirdeğine bakıldığında içerisinde 446 kalori bulunmaktadır ve bu sayının 23,40 gramını protein ve 44,60 gramını yağ oluşturur. Kabak çekirdeğinin içerisindeki  mineral ve vitaminler yaklaşık olarak şu şekildedir;

•             Karbonhidrat (g): 15.22

•             Protein (g):  23.40

•             Yağ (g): 44.60

•             Lif (g): 9.90

•             Sodyum (mg): 18.00

•             Potasyum (mg): 814.00

•             Kalsiyum (g) : 41.00

•             Vitamin A (iu) : 39.0

•             Vitamin C (mg): 0,20

•             Demir: 12.48

Kabak çekirdeğinin içerisinde oldukça fazla antioksidan bulunur ve çoklu doymamış yağ asitleri, B2 Vitamini bulunur. Bir avuç kabak çekirdeğinin, %12’si karbonhidrat, %15’i Protein ve %73’ü Yağdan oluşur.

Yağlar

Bir porsiyon kabak çekirdeğinde 7 gram kadar yağ bulunur. Bazı paketli kabak çekirdeklerinin yağ oranlarının fazla olmasının nedeni kabak çekirdeğini kavurma işleminden geçirmelerinden kaynaklanmaktadır. Kabak çekirdeğinin her biri içerisinde 5 gramdan fazla lif ve protein vardır.

Kabak çekirdeği diğer yemişler ile karşılaştırıldığında içeriğindeki yağ ve kalori oranı diğerlerine göre daha düşüktür. Kabak çekirdeğinin 10 gramında sadece 56 kalori ve 4.56 gram yağ bulunur. Buna karşılık, 10 gram ayçekirdeği 58 kalori ve 4.56 gramdan fazla yağ içerir.

Protein

Kabak çekirdeğinin, 10 gramı  yaklaşık 2.44 gram protein sağlar. Tuzlu ve kavrulmuş kabak çekirdeği için bu oran 10 gram için 2.98 gram olarak hesaplanır.

Vitaminler, Mineraller ve Lif Oranı

Kabak çekirdeği içeriğinde temel mineraller bulunur. Magnezyum, çinko, bakır gibi yetişkin bireylerin günlük almaları gereken mineraller kabak çekirdeği içeriğinde bol miktarda bulunur. Ayrıca, K Vitamini, E Vitamini, B2 Vitamini gibi sağlığa faydalı bir çok vitamin bulunur. İçeriğinde bulunun çinko kalp sağlığı için fayda sağlar ayrıca düşük sprem kalitesi yaşayan erkekler için de sperm kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.

Kabak çekirdeği iyi bir diyet lifi kaynağıdır . 10 gramlık kabak çekirdeğinde yüksek oranda lif bulunur. Lif içeriği yüksek bir diyet, sindirim sağlığının iyi olmasını sağlar. Ek olarak, yüksek lifli diyet uygulayanlarda kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinin azaldığı gözlenmiştir.

Yüksek Magnezyum Oranı

Kabak çekirdeği içeriğinde bol miktarda magnezyum ve minarel bulundurur. Kabak çekirdeği zengin bir magnezyum, demir, manganez ve çinko kaynağıdır. Sağlıklı magnezyum seviyeleri tansiyonunuz, kalp sağlığınız, kemik sağlığınız ve kan şekeri seviyeleriniz için önemlidir. Magnezyum uyku problemlerinive ruhsal bozuklukları gidermeye yardımcı olur ayrıca kolojen üretiminde rol oynadığı için kemikler ve cilt üzerinde de olumlu etkileri vardır. Vücutta 600'den fazla kimyasal reaksiyon için magnezyum gereklidir. Sağlıklı magnezyum seviyeleri tansiyonunuz, kalp sağlığınız, kemik sağlığınız ve kan şekeri seviyeleriniz için önemlidir.

Kabak çekirdeği besin değeri açısından zengin bir besin olduğu için içerisinde bolca antioksidan bulundurur. Antioksidanın iltihap giderici özelliklei vardır. Dozunda kabak çekirdeği tükettiğiniz zaman sağlığınıza ciddi katkı sağlamış olursunuz.

Etiketler: Kabak Çekirdeği Kalorisi
Haziran 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR